
Kleine opruimklusjes voor als je de goesting voelt om te beginnen en iets aan te pakken.
Een start om je huis nieuwe energie te geven.
Maak een feestdoos
Verzamel ballonnen, vlaggen, slingers, verjaardagskaarsen, … alles dus wat je nodig hebt om een geslaagd verjaardagsfeestje te organiseren. Bewaar deze allemaal in één doos.
Feestje? Je hoeft enkel maar deze doos even uit de kast te halen.
Maak een pakjesdoos
Net zoals de feestdoos, maak ook een pakjesdoos. Verzamel inpakpapier, linten, andere versieringen, inpakpapier en bewaar ze samen.
Wil je 'all the way' gaan? Steek in deze doos dan ook een schaar en plakband.
Snel een cadeautje inpakken is zo een fluitje van een cent.
Berg de T-shirts eens verticaal op
Berg de T-shirts eens verticaal op.
Geen last meer van omvallende stapels en zo heb je een mooi overzicht over wat je hebt. Tip: dit werkt ook voor kinderen!
Ook de laptop en zijn accessoires verdienen een eigen plekje
Geef ook de laptop en zijn attributen (denk aan toetsenbord, externe harde schijf, oplader, …) een vast plekje. Zo slingeren deze spullen niet rond in huis als je ze niet gebruikt.
Laptop toch nodig? Zoeken hoeft niet, want hij heeft een vaste plek waar hij te vinden is.
Denk er aan om ook je huisgenoten in te lichten als je iets van plaats verandert. Anders blijf je natuurlijk wel zoeken …
Elastiekjes, kleine prullen, haarrekkertjes, batterijen
Verzamel alle rondslingerende elastiekjes, batterijen, haarrekkertjes en andere kleine prullen uit je lades, kasten, … en geef ook deze kleine spullen een vaste plek.
Ga eens met je kinderen door hun speelgoed
Ga eens met je kinderen door hun spullen/speelgoed en je zal er van versteld staan hoe goed ze zelf kunnen beslissen dat iets weg mag omdat het kapot is, ze het ontgroeid zijn, …
Behandel dagelijks je inkomende post en e-mails
Dagelijks je post en e-mails lezen zal ongetwijfeld ook voor meer rust zorgen!
Leg de post niet op een stapel maar ga er onmiddellijk door. Wat weg mag, doe je onmiddellijk weg. Wat snel kan aangepakt worden, doe je ook onmiddellijk.
Administratie waarvan de behandeling wat langer duurt, verwerk je tijdens je administratiemoment.
Plan een wekelijks administratiemoment
Een administratiemoment inplannen? Doen eh!
De administratie waarvan de behandeling wat langer duurt, leg je dagelijks apart om te verwerken tijdens je wekelijks administratiemoment: een moment om betalingen te doen, e-mail en papier te klasseren, opvolging, …

Op 20 mei was het World Organizing day, een dag om professional organizing in de kijker te zetten.
Ik deelde op sociale media ter gelegenheid 7 tips in 7 dagen over hoe je zelf georganiseerd kan opruimen en structuur brengen in je huis.
Deze tips nog eens nalezen? Dat kan!
Tip 1
Waarom wil je opruimen?
Voor je van start gaat, maak je je doel duidelijk. Hou dit steeds in je achterhoofd.
Denk ook vooraf even na over de functie van de ruimte, de kast, de lade,…: wat wil je hier opbergen. Welke spullen horen dus thuis in de ruimte en welke niet.
Tip 2
Ga niet zomaar overal tegelijk aan de slag.
Doe het stap per stap. Ruimte per ruimte. Soort per soort.
Ofwel werk je per categorie spullen (zoals o.a. Marie Kondo) en pak je achtereenvolgens bijvoorbeeld je kledij, je boeken, je keukenspullen, het speelgoed, … aan.
Ofwel werk je per ruimte of per kast: de keuken, de slaapkamer, de linnenkast, …
Tijdens het opruimproces is het heel normaal dat sommige spullen een voorlopige bergplaats krijgen. Je kan jammer genoeg niet je ganse huis op één dag aanpakken.
Nog twee extra tips: werk een ruimte of categorie spullen af voor je aan een nieuwe begint.
En, laat je niet afleiden! Verzamel wat in een andere ruimte thuis hoort eerst in de ruimte waar je bezig bent. Denk je ook niet dat de kans bestaat dat je anders ergens anders in huis blijft hangen en ook daar begint?
Hou je zelf dus bij de les!
Tip 3
Een grotere kast of ruimte aanpakken? Yes you can!
Hanteer dan het volgende stappenplan: verzamelen, sorteren, vaste plek geven
Pak letterlijk alles wat je tegen komt in de kast of de kamer vast en stel je volgende vragen:
- Hoort dit hier thuis of ergens anders?
- Ergens anders? Verzamel deze spullen in een bak en breng deze later naar deze andere plek
- Hier? Sorteer alle spullen per categorie (voorbeeld in het geval een slaapkamer/dressing: lange broeken, korte broeken, hemden, rokken, kleedjes, …)
- Vraag je ook af of er spullen zijn die weg mogen. Nu alle shorts zijn verzameld, stel je misschien vast dat je er ruim genoeg hebt en/of er enkele niet meer passen.
- Geef alles per categorie een logische, vast opbergplaats en baken deze plek af. Vol is vol.
Start met een kast of een kamer waarbij je geen emotionele beslissingen hoeft te nemen, een klein projectje! Veel succes!
Tip 4
Wist je dat je ook kan overorganiseren ?
Maak opbergsystemen niet te ingewikkeld, hou het zo eenvoudig mogelijk zodat je zonder veel moeite en zonder veel nadenken spullen kan terugvinden en (misschien nog belangrijker) terug kan opbergen.
KISS! Keep It Simple and Stupid!
Tip 5
Een dagelijks opruimrondje van de rondslingerende spullen doet wonderen voor je huis!
Zet bijvoorbeeld je wekker op 10 minuten en ga rond in de leefruimte terwijl je tip 3 toepast: verzamelen, sorteren, terug leggen op zijn vaste plek.
Verzamelen en sorteren: was in de wasmand (waarom ook geen wasmand beneden?), vuilnis in de vuilbak, papier in de papiermand, spullen voor boven (je kan een leuk mandje aan de trap voorzien voor deze spullen), spullen voor in de speelkamer, schoenen in de schoenenkast, servies naar de keuken, … Leg alle verzamelde spullen op zijn vaste plek.
Hou je ook aan de 10 minuten en verlies jezelf niet in grotere opruimklussen. Je zal versteld staan hoeveel je in 10 minuten kan verwezenlijken en zo hou je het ook onder controle.
Maak van het opruimen een leuk momentje: zet er een leuk muziekje bij op, beloon jezelf nadien (maar niet met spullen 😉), doe het samen, …
Idealiter zou je na het gebruiken van een voorwerp dit voorwerp onmiddellijk op zijn vaste plaats terug leggen, maar hé, we weten allemaal dat in een ochtend- of avondrush of gelijk welke andere rush dit niet altijd mogelijk is. Daarom een vast opruimmomentje voor die spullen die zijn blijven rondslingeren!
Tip 6
Een lade, kast, kamer opgeruimd en georganiseerd?
Vertel het aan je huisgenoten zodat ook zij weten waar alle spullen horen en jullie samen van jullie huis een thuis maken.
Tip 7
Last van uitstelgedrag?
Schakel hulp in en doe het samen met een vriend, familie, een collega, … Of doe een beroep op professionele hulp. Ik sta voor je klaar!
Project 111 adviseert en begeleidt je met veel plezier om je huis op te ruimen, te organiseren en onder controle te houden met praktische hulpmiddelen en trucjes die voor jou werken!
Nog een moment inplannen voor de zomermaanden? Leen.project111@gmail.com

Het warme(re) weer … waar blijft het toch…
In de paasvakantie voerde ik al een deel van de seizoenswissel uit van de jassen, schoenen, kledij …
Winterjassen werden gewassen en opgeborgen tot volgend jaar.
Maar ik was te vroeg, ik mocht die van de kindjes alweer boven halen.
Deze zekerheid hebben we wel, het komt er op een dag wel aan… dat zonnige lenteweer, de zomer …
En dan wil je toch geen zomerjas tussen donsjassen zoeken, die wollen rok nog tegen komen.
Daarom doe ik hier twee keer per jaar een seizoenswissel van de kleren.
Eentje in de lente, eentje in de herfst.
Heel concreet
:
- De winterjassen worden opgeborgen, net zoals de sjaals, mutsen, handschoenen;
- Zomerjassen halen we boven en hangen we aan de kapstok bij de inkomdeur;
- Winterschoenen (sneeuwlaarzen, bottines,…) worden weggezet tot volgend winterseizoen;
- Zomerse sneakers, sandalen, slippers, … worden in de dagdagelijkse schoenenkast gezet waar elk gezinslid zijn eigen schoenenplank heeft;
- Winterkledij (zoals die wollen rok) en donkere kleuren hang ik in een andere kast of deze belanden even achteraan in de kast;
- De zomerse jurkjes, t-shirtjes, licht gekleurde kledij worden terug in het zicht gehangen;
De lente en zomer spat uit de kasten!
Nu je toch al je winterkleren door je handen laat gaan: maak van de gelegenheid gebruik om deze één voor één kritisch te bekijken. Heb ik deze trui nog gedragen vorige winter? Zit hij nog goed? Vind ik hem nog mooi? Kan hij nog een winter mee? Misschien zijn er wel enkele stuks waar je afscheid van kan nemen wegens niet gebruikt, versleten, vergeten …
Kledij van de kindjes die volgende winter te klein zal zijn, kan je onmiddellijk verkopen, wegschenken, doorgeven, opbergen voor het volgende kind, …
En doordat je zomerkleren tijdens de winter uit het zicht zijn en je deze nu terug mag boven halen, voelt het als shoppen in je eigen kast . Ongetwijfeld ben je verrast om bepaalde kledingstukken terug te zien. Door nu ook je zomerkledij door je handen te laten gaan, vermijd je ook dubbele aankopen. Want hé, je hebt eigenlijk al een luchtig blauw kleedje, genoeg witte t-shirts en shorts…
Nog een trucje om na het seizoen gemakkelijk te checken of je wel alles hebt gedragen: hang het haakje van je kapstokken omgekeerd. Als je het kledingstuk gedragen hebt, draai je de kapstok om. Zo zie je in een handomdraai welke stukken steeds blijven hangen.
Wat ik zelf een toffe uitdaging vind: zoveel mogelijk nieuwe en creatieve combinaties maken met de kledij die in mijn kast hangt! Ga je mee deze uitdaging aan?

Al die potjes met hun dekseltjes zorgen in heel wat huishoudens frustratie.
Vind je dat ene potje, dan is het bijhorende
deksel nergens te bespeuren.
Vanaf nu maken we komaf met de chaos van de pottekes.
Hiervoor gebruiken we geen ingewikkelde systemen, wel overzicht en structuur.
Hoe begin je hier nu aan?
1. De juiste kast. Om overzicht en structuur te zien, kies je het beste een lade als opbergplek als dat mogelijk is.
Geen lade? Gebruik dan bakken/dozen (bij voorkeur zo diep als de kast) als onderverdeling. Deze kan je er dan als een lade uitschuiven om overzicht te krijgen.
2. Verzamel alle potjes en deksels: haal ze uit de kast en maak de potjespuzzel: zoek voor elk potje zijn dekseltje .
Losse dekseltjes of potjes kunnen onmiddellijk weg.
3. Sta stil bij hoeveel van die potjes je nu écht nodig hebt? Gebruik je écht al die bewaardozen, brooddozen, soepdozen?
Wees kritisch en breng wat je niet meer nodig hebt maar wel nog een rondje mee kan naar de kringloopwinkel.
4. Groepeer vervolgens in de dozen en potjes per soort in de lade:
- alle deksels samen in een opbergdoos;
- stapel de bewaardozen per vorm: de ronde, de vierkante, de rechthoekige;
- drinkflessen in een opbergdoos;
- fruit- en koekjesdozen in een opbergdoos
- de brooddozen samen
- …
5. Toon je huisgenoten trots je werk en toon hen wat waar hoort.
Een logische structuur houdt zichzelf in stand!